Uygun Fiyat Kaliteli Ürün
Toptan ve Perakende Elektrik Malzemeleri

Tüm projeleriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Dilediğiniz ürünü online mağazamızdan satın alabilirsiniz.

Şarj istasyonu

Günümüzde küresel ısınmanın vermiş olduğu zarara karşı koymak için elektrikli doğal cihazların kullanımı artmıştır. Alternatif yakıtlar bu olaya çözüm bulmuştur. Bunlardan biri de şarj istasyonlarıdır, bu sistem elektrikli hibrit araçları şarj etmek için elektrik enerjisini araca aktaran mekanizmadır. Yenilenebilir enerjinin önem kazanması ile elektrik istasyonlarına olan talep son yıllarda oldukça artmaktadır. Dünya üzerinde yeni yakıt sistemine sahip araçların artmasıyla istasyon ihtiyacı da doğmuştur. Özellikle daha yüksek voltaj ve akım ile daha hızlı şarj eden gereçlere ilgi daha fazla artmıştır. Hatta 2030’a kadar araçların çoğunun elektrikli sisteme geçeceği öngörülüyor. Elektrikli istasyonları kurma avantajları ise;

Çevre Dostu; Sürdürülebilir enerji olması sayesinde çevreye zarar vermeden fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltmaktadır. Çevre kirliliğini önlemeye yardımcı olur, global ısınmayı ve iklim krizini engeller.

Verimlilik; Enerjiyi etkin kullanarak maksimum güç sağlar.

Yakıt ve Bakım Maliyeti; Yakıt bakımından oldukça düşük maliyet sunmaktadır. %80’e kadar tasarruf sağlayarak normal araca göre daha avantajlı durumdadır.  

Benzin veya mazot gibi fosil yakıtlara gerek kalmadan kendi enerjisini üreterek çalışan araçlar önemli hale gelmiştir. Yakın zamanda artık otobüslerin ve kamyon gibi büyük araçların elektrik yakıtlı olanları üretilmiştir. 2010 yılında elektrikli araç sayısı 17 bin iken 2019 yılında bu sayı katlanarak 2 milyona ulaşmayı başarmıştır. Özellikle Avrupa bölgesinde yaşanan bu artış diğer ülkeleri de etkilemiş ve yavaş yavaş onlarda bu değişime ayak uydurmaya başlamıştır. Elektrikli araçlar kendi içinde dörde ayrılmaktadır. Bunlar;

Hibrit Araç: Hem fosil yakıtlı hem de elektrik ile çalışan araçlardır. İçinde küçük bir batarya bulunur ve frenleme sırasında kaybedilen enerjiyi geri kazanır.

Plug-in Hibrit Elektrikli Araç: Aracın içinde motor ve elektrikli motor bulunmaktadır. Frenleme yoluyla şarj edilebilir.

Yakıt Pilli Elektrikli Araçlar: Enerji hidrojen ve oksijenin bir arada tepkimesiyle meydana gelir. Oluşan enerji bataryayı doldurur.

Genişletilmiş Menzilli Elektrikli Araçlar: İçinde yardımcı ünite bulunur ve bu ünite sayesinde pil paketi şarj olmaktadır.

Plug-in elektrikli araçlar araç pazarının yeni ürünüdür. Yeni olmasına rağmen hızla büyümektedir. Sera gazı emisyonlarını azaltabilir aynı zamanda hava kalitesini iyileştirmektedir.

Elektrik Şarj İşlemi

Elektrik istasyonlarının temeli 1880’li yıllara dayanmaktadır. Günümüzde bu sistem gelişerek modern tarzda elektrikli araçlar üretilmiştir. Bir aracın harekete geçmesi için belli aralıklarla şarj edilmesi gerekmektedir. Araç içindeki bataryayı doğru akım ile doldurmak gerekir. Dolum işlemi belli aralıklarla yapılarak kontrol edilmelidir. Şarj üniteleri sayesinde araca elektrik akışı yapılmış olur. Kullanıcı ünite üzerinden dolum miktarını izleyebilmektedir.

Direk monofaz bir fişe takılırsa yavaş şarj edebilir. Diğer bir yöntem ise trifaz bir prize bağlayarak şarj edilebilir diğer yöntemden farkı ise kablo üzerinde adaptör mevcuttur.

Lokasyona Göre Şarj Etme

220V ev prizinden 400V sanayi prizinden doğru ekipmanlar ile şarj işlemi yapılabilir. Ev içinde veya dışarıda bir yerde istasyon kurulup kullanılabilir.

  • Halka açık alanlar
  • Kısıtlı erişim alanları (bina, site, otopark)
  • Özel erişimli alanlar

Aracın şarj süresi ise batarya kapasitesinin şarj gücüne bölünmesiyle tam şarj süresi belirlenmiş olur. Buna göre 30 dakikadan azda şarj olabilir 12 saatten daha uzunda sürebilir. Araç şarjı yavaş, hızlı ve ultra hızlı şeklinde üç tipte görülebilir. Ultra hızlı sistemde 20 dakikada şarj ettiği bile görülebilir. Yüksek hızlı şarj doğru akım DC ile alternatif akım doğru akıma dönüşerek tam dolum gerçekleşmiş olur. Elektrikli araç şarj istasyonu ücreti oldukça düşüktür.

AC soket: 4 kW kadar enerji vermektedir. Alternatif akım olarak da adlandırılır.

DC soket: 24 kW’ a kadar enerji vermektedir. Dakika başı alınan ücret AC’ye göre fazladır. 1-4 saat arası dolum imkanı vermektedir. Bu süre batarya kalitesine göre farklılık göstermektedir. Doğru akım olarak adlandırılır.

Günümüzde araç şarjı kavramı gittikçe önem kazanmaktadır. Elektrikli araç sayısı arttıkça istasyon ihtiyacı da fazlalaşmaktadır. Bunun en büyük nedeni petrol arzındaki düşüş akaryakıt fiyatlarındaki yükseliş tüketicileri tasarruflu ve daha az karbon yayılımı sağlayan çevreye daha duyarlı araçlara yöneltmiştir. 2050 yılında her iki arabadan birinin elektrikli olacağı öngörülmektedir. Buna göre ülkemizde de istasyon çalışmaları başlatılmış bu alanda markalar ürünlerini tanıtmıştır. Bunlara örnek verirsek Legrand ve Abb elektrik ürünlerini piyasaya sunarak yenilenebilir enerjinin önemini anlatmıştır. Yenilenebilir enerji kullanılarak şarj edilen cihaz karbon emisyonunu en aza indirebilir. Maliyet açısından bakıldığında ise şarj istasyonları fiyatları benzinli ve dizel araçlara göre daha uygundur. İstasyonlar farklı firmalar tarafından işletildiği için fiyatlar farklılık göstermektedir. İşlem başına veya dakika başına ücretlendirme politikaları mevcuttur. Ayrıca istasyondan çekilen enerji miktarı, soket türü fiyatlandırmayı etkileyebilen diğer bir unsurdur. Bu cihazları kurarken dikkat edilecek önemli hususlar vardır. Özellikle çıkış gerilimi, güç seviyesi, çalışma frekansı, giriş ve darbe koruması istasyonun önemli öğelerindendir.

Türkiye’de istasyonlar nerdeyse 7 bölgede hizmet vermektedir. Farklı firmalar tarafından işletilen istasyonlar yaklaşık 800’den fazla noktada hizmet vermektedir. Özellikle İstanbul şarj istasyonları bakımından diğer illere göre daha gelişmiş ağa sahiptir. Şarj istasyonu Ankara bölgesinde de oldukça fazladır. Diğerleri ise İzmir, Bursa, Antalya gibi illerde son yıllarda hızla gelişme göstermiş ve en gelişmiş ilçelerine istasyonları kurmuşlardır. Yapılan devlet çalışmaları ile bu sayının giderek artacağı görülmektedir.

Legrand Şarj İstasyonu

Hızlı ve güvenli şarj altyapısı ile müşteri memnuniyetini sağlayan Legrand araç şarj istasyon sistemlerinin tanıtımını yapmıştır. Evlerde, toplu konutlarda, ofislerde, otoparklarda, kamu binaları gibi yerlerde bireysel veya toplu şekilde kullanım için uygundur. Plastik ve metal tip şeklinde 2 çeşitte bulunmaktadır. Sağlam gövde yapısıyla dışarıdan gelecek darbelere dayanıklıdır. Kartlı kontrol sistemi ile kolay kullanım sağlar. Dahili bluetooth özeliği mevcuttur. Legrand araç şarj istasyonu duvara veya zemine kolayca monte edilebilme özelliğine sahiptir. Lokal veya uzaktan kontrol imkanı ile kolaylık sağlamaktadır. IP veya Wifi şebekesine bağlandığında akıllı telefon veya tablet ile uzaktan bağlantı kurulabilir. Hızlı ve etkin şarj ile aracın performans seviyesini artırmaktadır. Legrand elektrikli araç şarj istasyonu birçok fonksiyonel özellik sunarak kullanımı kolaylaştırır.

Abb Şarj İstasyonu

3 dakikadan daha kısa sürede 100 km menzil sunmaktadır. Dünyanın en hızlı istasyonunu yapan Abb elektrik aynı anda 4 aracı şarj edebilme özelliğine sahiptir. Duvara monte edilebilir veya ayaklı olan çeşitleri de vardır. Kullanışlı ve uzun ömre sahip olan bu cihazlar kolay kurulumu sayesinde istenilen birçok alana kurulabilir. Kimlik doğrulama sistemi ile akıllı telefon tarafından kontrol sağlanabilir. Araç izin verilenden fazla akım aldığında otomatik kapanma sistemine sahiptir. DC topraklanma arızası ve aşırı gerilim dahil koruma aracı korumaktadır. Batarya kısmı ultra koruma moduna geçerek kullanıcıyı korur. Tüm elektrikli araçlara uygunluk avantajı sağlar. Şarj işlemini İOS veya Android cihazınızdan takip edebilirsiniz. Elektrikli şarj istasyonu kurmak için bayilikleri aracılığıyla satın alarak kurulum yapma imkanı sunmaktadır. Bayilik aynı zamanda kurulum desteği vererek doğru şekilde kurulumu yapmaktadır.

 

Araç şarj istasyonu kuracak şirketler arasında bulunan firmamız talepleriniz doğrultusunda ürünün satışını gerçekleştirmekteyiz.