Tüm projeleriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Dilediğiniz ürünü online mağazamızdan satın alabilirsiniz.
Termik manyetik şalterler kompak şalter adı ile de bilinen termik manyetik şalter, bina sayaç panolarında, elektrik panolarında ve bunun gibi alanlar kullanılan bir araçtır. Elektriğin kesilmesi gereken bütün tesisatlarda ihtiyaç duyulan bu şalter, elektriği açma ve kapama gibi fonksiyonlara sahiptir. Kompak şalterler yalnızca bu fonksiyonları yerine getirmezken, bu işlemi gerçekleştirmesinin yanı sıra özelliklerine göre iki farklı şekilde devre kesme işlemi gerçekleştirebilmektedir.
Termik ve manyetik özelliklerine sahip olan termik manyetik şalterler, genellikle telefon santrallerinde, kontrol merkezlerinde, elektrik panosunda, kompanzasyon panolarında ve dağıtım merkezlerinde alçak gerilim devre kesici şeklinde koruyucu olarak kullanılan bir anahtar olarak tanımlanmaktadır.
Normal şartlar altında devre kesiciler devreyi açma - kapama işlemlerini yerine getirirken, aşırı akım ve kısa devre gibi şartların normal olmadığı durumlarda ise devreyi kesmeye yarayan bir düzenek olarak nitelendirilmektedir. Termik manyetik şalterler, termik ve manyetik koruma düzeneğine sahip olan alçak gerilim devre kesicileri grubunda değerlendirilmektedir. Termik manyetik şalterler devrenin açılıp kapatılmasını sağlarken, anormal durumlarda, yani panoda kısa devre meydana gelmesi gibi durumlarda devrenin kesilmesini sağlayan limitör özelliğine sahip koruma amacıyla kullanılan şaltere termik manyetik şalter ya da kompak şalter adı verilmektedir
Çeşitli şalterlerden biri olarak karşımıza çıkan kompak şalterler, pek çok özelliğe sahiptir. Bu şalterlerin en kritik parçası kontak olurken, kesicilerde taşınan ya da kesilen akım değerleri dikkate alınarak kontak alaşımı oluşturulmaktadır. Bu gibi alanlarda çoğu zaman gümüş, grafit, wolfram, nikel ve alaşımlı kontak türleri tercih edilmektedir. Örneğin; sabit kontaklarda tercih edilen kontak türleri gümüş ya da grafit olurken, hareketli kontaklarda tercih edilen kontaklar ise gümüş ya da wolfram türü olmaktadır.
Kompak şalter, kablo, trafo ve devreye bağlı olan elektronik aletleri korumaları sebebiyle işletmeler bakımından büyük önem taşımaktadır. Dolayısıyla şalterlerin kaliteli bir yapıya sahip olması da önem teşkil etmektedir. Günümüzde pek çok üretici firma tarafından termik şalter üretimi gerçekleştirilirken, özellikle IEC - 60947 - 2 standardında olan şalterler işletmelerde güvenle kullanılabilmektedir. Güvenliğe önem veren bu standartlardaki şalterlerde gerilim taşıyan bütün kontaklar izole edilmektedir.
Termik koruma, kompak şalterlerin özelliklerinden biridir. Aşırı gerilim yüklenmesi halinde devreyi termik koruyan bu şalterler, koruma işlemini bimetal ile gerçekleştirmektedir. Manyetik koruma özelliğinde ise kısa devre akımında meydana gelebilecek hasarların önüne geçilmektedir. Dolayısıyla bu gibi durumlarda kısa devre meydana geldiğinde şalterin derhal açılması gerekmektedir.