Uygun Fiyat Kaliteli Ürün
Toptan ve Perakende Elektrik Malzemeleri

Tüm projeleriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Dilediğiniz ürünü online mağazamızdan satın alabilirsiniz.

Busbar Nedir ?

1930 yılına dayanan bu cihaz elektrik enerjisinin dağıtımı ve taşınımı için tasarlanmış prefabrik ve modüler sisteme verilen isimdir. Busbar elektrik enerjisinin bir noktadan diğer noktaya taşınmasını ve bu noktalara dağıtılmasını sağlayan bir sistem olarak çalışmaktadır. Elektrik alanında en önemli cihazlardan biri olmasının sebebi ise herhangi bir yangın anında ısıdan kolay etkilenmez, montajı hızlıdır ve maliyeti oldukça düşüktür. İçindeki iletkenler ek yapı kısımlarında mutlaka kalay ile kaplanmaktadır. İlk katmanı epoksiden daha sonraki katmanı polyester ile çevrilidir.

Busbar sistemlerde taşıyıcı olan kısım, ek geçiş direnç kısmının düşük olması, akım iletim ve soğuma performansı açısından daha yüksek olması ve korozyona karşı dayanımı bakımından iletkenler kalay ile kaplanmış olmasıdır. Alüminyum ya da bakır iletkenlerin izole hale getirilmesi ve metal bir gövde içerisine yerleştirilmesi ile sağlanır. Kablolu sistemleri göz önüne alarak avantajları daha fazla olan busbar sistemleri pano ya da şalterlerin bağlanımının yapılması zor olmasından dolayı modüler bir sistem olarak bugün birçok işletmenin çözüm kaynağı haline gelmiştir.  Sistemde elektrik akımı, baralar vasıtasıyla belirlenen yerlere iletilmektedir.  Galvaniz sac ve ekstrüzyon alüminyum gövde imkanı bulunmaktadır. Kolay dizayn edilmesi ile kolay mühendislik olanağı sağlar. Montajı ise fazla çaba gerektirmeden detaylı plan yapılmadan oluşturulmaktadır.  Az takım kullanılarak montaj yapılabilir buda zamandan büyük oranda tasarruf etmenizi sağlar. İşletme içinde ihtiyaç duyulan çözümler sunmaktadır. Yeni makine ilavesi durumunda işletme içi çalışma akışını aksatmadan kurulum gerçekleştirilerek tesisin çalışması devam eder. Sac gövde sayesinde dağıtılan enerji güvenli bir şekilde kesilebilir.

Busbar sistemi

3 metre standart modüller, X ara boy modüller, besleme modülleri, sağa, sola, aşağı ve yukarı dönüş modülleri, T bağlantı elemanları, ofset ve kombine dönüşlü elemanlar, yatay ve dikey genleşme modülleri, trafo ve pano bağlantı modülleri ve esnek bağlantı elemanlarından oluşmaktadır.

Busbar sistemi pek çok avantajı yanında getirir. Bunlar aşağıdaki gibi sıralanmaktadır;

  • Alternatif kablolu dağıtım sistemlerine ile bakıldığında daha teknolojik yapıdadır.
  • Yapında modülerlik bulunan bu cihaz fonksiyonel çözümler sunmaktadır.  Binalarda ve fabrikalarda oluşan sorunlarda esneklik yaratarak kullanıcıya kolaylık sağlar.
  • Busbar sistemlerinin gövde yapıları metal şeklindedir bu yüzden dışardan gelecek darbelere karşı dayanıklıdır.
  • Sistemin sade olmasından dolayı kabloların vermiş oldukları dağınık bir görüntü olmaz.
  • Elektrik akımı iletimi yapılırken herhangi bir kabloya ihtiyaç duyulmaz, hareketli bir kablolama olmadığı için arıza ya da kaza gibi durumlar en aza indirilir.
  • Modüler bir yapıda olduğu için kolayca sökülüp yerinden çıkartılabilir. Bu özelliği sayesinde ayrıca bakıma ihtiyaç duyulmaz.
  • Dış gövdesinin metal olması nedeni ile yangına ve dışarıdan gelebilecek darbelere karşı yüksek koruma özelliğine sahiptir. Olası büyük patlamaların önüne geçmektedir.
  • Maliyeti işletme açısından oldukça düşüktür.
  • Busbar sistemlerinde montaj zamanı oldukça kısadır, hızlı montajlama yapılabilir.
  • Ek noktalarında gümüş kaplama imkanı vardır.
  • Çıkış kutuları ekstra bir zorluk olmadan kolayca çıkarılıp takılabilir.
  • 4 veya 5 iletkenli sistem özellikte ürünleri vardır.

Genellikle büyük sanayi tesislerinde kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra gökdelenler, tekstil ve konfeksiyon alanları, otomotiv, tersaneler, oteller, alışveriş merkezleri vb. tesisler, enerji iletimi ve dağıtımında trafo ana pano arası bağlantıları, sanayi tesislerinin montaj ve bakım atölyeleri gibi pek çok kullanım alanı vardır.

Aydınlatma ve güç dağıtım sisteminde gücün her bir cihaz için tek tek taşınması gerek bu kablolama ile yapılmak istenirse hem maliyet artar hem de montaj için zaman kaybedilir, busbar bunu tek başına yapmaktadır. Sistemde alüminyum ve bakır iletkenler kullanılmaktadır, bu kullanılan iletkenler montajı da kolaylaştırmaktadır.  Eae busbar ile montaj kolay yapılarak gerektiğinde akış sağlanmaktadır. 

Busbar Çıkış Kutusu

Çıkış noktalarında enerjiyi kesmeden mümkündür bunu sağlayan ise çıkış kutularıdır. Plug-in busbar sisteminde kullanılan çıkış kutuları bu sisteme oldukça yarar sağlamaktadır. 10 amperden 400 ampere kadar kullanılır. Eğer yük 400 amperden büyük ise bolt-on kutuları kullanılmalıdır. Eae busbar çıkış kutusu bu konuda popüler markalardan birdir.

Akım taşıma kapasitesi gerilime bağlı olarak değişmektedir. Tesisatın yüklerine dikkat edilerek kurulum yapılmalıdır.

Mv busbar: 950 amper 5700 amper arası akım iletmektedir. Baca etkisi yapmaz. Yüksek kısa devre dayanımına sahiptir. Bakım gerektirmeyen yapıdadır. Tropik ortamlarda kullanılabilir. Petrol ve doğalgaz endüstrisinde, veri merkezlerinde, endüstriyel binalarda, dış ortam gibi yerlerde kullanılabilir. Kimyasallara karşı dayanıklıdır.

Kx busbar: 400 amper 6300 amper arası akım iletir. E-line KX serisi kompakt busbar sistemleri minimum gerilim düşümü sağlayan özel tasarıma sahiptir. Yatay veya dikey dağıtımda kullanılır. Kablolu sistemlere göre daha az gerilim düşümüne sahiptir. Daha soğuma kabiliyetine sahiptir. Kullanım amacına göre farklı tipleri vardır.

Cr busbar : 630 amper 6300 amper asında akım iletir. Alüminyum bara ya da bakır iletkenli yapıdadır.

Kb busbar: 800 amper 6300 amper arasında akım iletir.

Ko-II busbar: 160 amper ile 800 amper arası akım iletir.

Mk busbar: 100 amper ile 225 amper arası akım iletir. Küçük atölyelerde, tesislerde, sanayi tesislerinde yaratıcı çözümler sunmaktadır. IP55 cinsi koruma bulunur. 4 veya 5 iletkenlidir. Ayrıca otomobil sektörün de de kullanılabilir.

 

 

Busbar aydınlatma

Aydınlatma sistemi için önem arz eden busbar ışığın daha verimli kullanılmasına yardımcı olarak kanallar üzerin ışığı yansıtır. Genellikle tekstil sektöründe kullanılan bu sistem işvereni yüksek maliyetlerden korur.

Busbar bakımında önemli olan ek cıvataların kontrolüdür, düzenli olarak bakılmalıdır. Modüler ve esnek yapıda olan sistemi sayesinde kolaylık sağlar. Kısa devreye dayanımları çok yüksektir. Busbar hatları oluşabilecek gerilimlere direnç göstererek hattın zarar görmesini engeller. Isı transferi konusunda iyidir  ve bu konuda performansı oldukça yüksektir. Dış gövdesi metal olduğu için yangın esnasında kendini korur. Ayrıca sistemin içinde halojen free bulunmaktadır, bu da herhangi bir yangında gaz çıkarmayan yapıdadır. Bu da yangının taşınmasını engellemektedir. Yine diğer bir avantaj seçeneği kolay projelendirmedir. Her ortama uyum sağladığı için projenin akışına göre şekillendirilir.

Modern görünümü ile ortama şık bir hava katmaktadır, kablo dağınıklığını giderir. Az alan kapladığı için kullanışlıdır. Montaj maliyeti az alan kapladığı için düşüktür.

İşletme açısından bakıldığında yarar sağlamaktadır. Giderleri düşürerek tasarruf sağlar ve ek bir maliyet çıkarmaz. Kablolu kurumda kablo kanalı, ana pano için daha hacimli yer gerekir fakat busbar sistemi ile bunlara gerek yoktur. Busbar sisteminde kolayca eklenebilen hatlar ve uzantılar daha kullanışlı olmasını sağlar. Bu uzantıları ürünleri satan yerlerden bulabilir yerin ölçüsüne göre seçebilirsiniz.

Eğer sistemde arıza olursa o kısım sökülerek yerine yenisi kolayca takılır. Uluslararası uygunluk test belgelerine sahip olan Eae busbar istenildiğinde taşınabilme veya tekrar kullanabilme imkanı sunar. Kompakt busbar teknolojinin kullanıldığı en son aşama olup diğerlerine göre daha ön plandadır. Uzun ömürlü olan bu sistem oldukça güvenli ve maliyeti düşüktür.

Eae busbar fiyat listesi ile fiyatlara ulaşabilirsiniz. Bayiliğini yaptığımız Eae Elektrikten müşterilerimizi bu konuda bilgilendirmekteyiz. Eae fiyat listesi ile daha fazla ürüne ulaşabilir veya satın alabilirsiniz.

Eae busbar katalog ile ürün görsellerine ve özellikleri ayrıntılı şekilde yer verilmiştir.